4 Emas, 1 Perak dan 5 Gangsa @ ASC2018

 

5 September 2018 : Kontinjen Malaysia yang menyertai Pertandingan Kemahiran Asean atau ASC2108 yang diadakan di Bangkok dari 26 Ogos hingga 4 September 2018 telah tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pada petang 5 September 2018 yang lalu. Kontinjen negara hanya memenangi 4 pingat Emas, 1 Perak dan 5 gangsa dalam 24 bidang kemahiran yang disertai, berbanding sasaran 10 pingat emas. Seramai 21 peserta Kontinjen negara turut memperolehi Medallion For Excellence atas pencapaian  yang membanggakan.

Kepulangan mereka telah disambut dengan meriahnya oleh Y  Menteri Sumber Manusia, YB Timbalan serta pegawai kanan Kementerian dan agensi terlibat kaum keluarga serta kenalan peserta. Namun YB Menteri Sumber Manusia dalam ucapannya berharap agar pencapaian ini menjadi mencetus semangat untuk membuat yang lebih baik dalam penyertaan pertandingan akan datang.

Kontinjen Malaysia terdiri daripada 48 peserta serta 30 orang jurulatih atau pakar yang mengiringinya. Mereka terpilih mewakili negara menerusi pelbagai pertandingan kemahiran yang dianjurkan dalam negara bagi setiap dua tahun sebelum ini.

TOP

THEME OPTIONS

Header type:
Theme Colors:
Color suggestions *
THEME
* May not have full accuracy!