Selamat Berjuang @ ASC2018

 

Dengan laungan "Malaysia Boleh!" sebanyak 3 kali oleh YB M. Kulasegaran. Menteri Sumber Manusia, maka sempurnalah Majlis Pelepasan Kontinjen Malaysia untuk berentap merebut kejuaraan di Asean Skills Competition (ASC) 2018 pada 26 Ogos hingga 4 September 2018 di Bangkok, Thailand. Turut mengiringi beliau di KLIA adalah YB Dato' Mahfuz Omar, Timbalan Menteri Sumber Manusia.

48 peserta yang diketuai oleh Ketua Pengarah Jabatan Pembangunan Kemahiran, Encik Nidzam Kamarulzaman itu mensasarkan kejayaan memperolehi lebih daripada 10 pingat emas dalam 24 kategori pertandingan yang disertai. Peserta negara dipilih menerusi pemenang Malaysian Skills Competition yang melibatkan pelajar pelbagai pusat latihankemahiran termasuk politeknik dan kolej komuniti.

Pertandingan dwi-tahunan ini mula diperkenalkan pada tahun 1995 untuk membangun dan mempertingkakan kemahiran di kalangan belia dan pekerja di peringkat antarabangsa. Dalam edisi 2016 y ang diadakan di Malaysia, kontingen negara telah memperolehi 22 pingat emas dalam 24 kategori yang dipertandingan. Kepada peserta Kontinjen Malaysia ke ASC2018, semoga berjaya dan Malaysia Boleh !!

TOP

THEME OPTIONS

Header type:
Theme Colors:
Color suggestions *
THEME
* May not have full accuracy!