22/03/2018 - MAJLIS TVET PERLU DIWUJUDKAN - TPM

MAJLIS TVET PERLU DIWUJUDKAN - TPM

Berita Harian (Online) : 22/03/2018

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mencadangkan penubuhan Majlis Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) dalam usaha memperkasa bidang kemahiran di Malaysia, sekali gus memperlihat keseriusan kerajaan melaksanakan program itu.

Justeru, Timbalan Perdana Menteri berharap satu kertas memorandum mengenai penubuhan majlis itu akan disediakan Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Dr Richard Riot untuk diserahkan kepada jemaah menteri, sebelum dibentangkan dalam Kabinet kelak.

"Saya cadangkan Majlis TVET supaya koordinasi dapat dilakukan jika dipersetujui Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

"Kita memerlukan sebuah badan yang boleh membantu graduan dalam kebolehpasaran dalam bidang kemahiran. Sekarang ini, saya lihat tidak selaras.

"Melalui majlis ini, kita harap dapat melahirkan pekerja mahir dengan gaji minimum RM3,500. Setakat ini, gaji tenaga kerja tempatan yang mahir cuma RM1,200. Ini sangat tidak adil kerana gaji pekerja asing mahir adalah RM3,000," katanya pada sidang media selepas perasmian Ekspo TVET Malaysia 2018 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, hari ini

Dalam menjayakan usaha itu, Ahmad Zahid turut menawarkan diri sebagai pengerusi supaya segala proses bagi menentukan sebarang pelaksanaan bawah majlis ini berjalan lancar.

TOP

THEME OPTIONS

Header type:
Theme Colors:
Color suggestions *
THEME
* May not have full accuracy!