Privacy Policy | Security Policy | Copyright Notice | Disclaimer

 

Perlantikan Ahli Majlis MPGN

 

Seramai 25 anggota Majlis Perundingan Gaji Negara ( MPGN ) menerima watikah pelantikan mereka bagi tempoh 2017 hingga 2020, dengan dipengerusikan oleh YBhg Tan Sri Steve Shim Lip Kiong. Perlantikan yang dilakukan bagi memastikan kesinambungan pelaksanaan dasar gaji minimum negara itu dibuat menerusi penyerahan watikah telah dilakukan oleh YBhg Datuk Sri (Dr) Richard Riot Anak Jaem, Menteri Sumber Manusia di pejabatnya pada 12 Oktober 2017.

MPGN juga sudah mula menyediakan perancangan untuk mengkaji semula Perintah Gaji Minimum 2016, yang bakal dimuktamadkan pada pertengahan 2018. Ini adalah selaras dengan Akta Majlis Perundingan Gaji Negara 2011 yang menetapkan perintah berkenaan perlu dikaji semula sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh 2 tahun.

Selain membentuk Kumpulan Penyelidik Gaji dan Gaji Minimum bagi membantu MPGN dan Jawatankuasa Teknikal Perundingan Gaji Negara (JTPGN) dalam kajian impak yang dijalankan, Kementerian juga juga menyediakan medium perkongsian mengenai gaji minimum dalam portal Gaji Minimum bagi mendapatkan pandangan serta maklum balas orang awam.

TOP

THEME OPTIONS

Header type:
Theme Colors:
Color suggestions *
THEME
* May not have full accuracy!